Una de les formes que ha adoptat la solidaritat internacional amb els qui pateixen la guerra civil de la República de Bòsnia ha estat, durant els últims mesos, la reivindicació de la Capitalitat Cultural Europea de 1994 per a Sarajevo. Fins i tot Lisboa, la ciutat oficialment designada per la Comunitat Europea, s’ha sumat a la campanya i ha reclamat per a la ciutat martiritzada la capitalitat durant els primers mesos de l’any.

La revista (Pausa.), que ja va donar suport a la internacionalització del Festival de Sarajevo, s’ha sumat també a aquesta campanya a través de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya.

Algunes persones han fet quelcom més que adherir-se a aquests moviments. És el cas de l’escriptora nord-americana Susan Sontag, que ha viscut a Sarajevo una bona part dels últims mesos, i que allà ha dirigit un muntatge de Tot esperant Godot, de Samuel Beckett. El mes d’agost passat, Susan Sontag resumia així la seva posició:

“La causa de Sarajevo és la causa de la civilització. La indiferència i no-intervenció del meu propi govern i dels governs d’Europa Occidental són actes de barbàrie. La meva posició és aquesta: estic aquí, que és on pertanyo, vivint i treballant a Sarajevo.”

(Pausa.) s’ha posat en contacte amb Susan Sontag i li ha demanat una col·laboració que parlés del seu treball a Sarajevo. Ella ens ha fet arribar una amable carta on lamentava no tenir temps per fer-ho, però on ens diu que farà arribar un article sobre el tema que ha publicat a la New York Review of Books. Esperem poder-ne publicar un extracte al proper número.

Fem nostres les paraules que va escriure, el 9 de setembre passat, Peter Brook:

“Qui pot oblidar Sarajevo ni que sigui un minut? Sembla impossible, però tràgicament és molt fàcil. Tot allò que puguem fer per recordar, una vegada i una altra, que tots nosaltres som Sarajevo i que Sarajevo és pertot arreu és de suprema importància; però per damunt de tot no oblidar que el propi sofriment diari de Sarajevo ultrapassa la nostra imaginació. Cap iniciativa és malgastada.”