L’autora dibuixa un panorama de la situació teatral a Eslovàquia després de la crisi econòmica, destacant-ne la paradoxa que el teatre més conservador sigui el més subvencionat, mentre que les propostes més compromeses amb la realitat contemporània només es puguin trobar al teatre independent. La necessitat dels autors dramàtics eslovacs contemporanis de passar comptes amb el passat i tractar els temes prohibits durant anys els allunya inevitablement del tractament dels temes estrictament contemporanis a les seves peces.

 

Teatres, actors, crítics i públic formen part d’una maquinària que grinyola, però que mai no s’atura. Sempre hi ha una temporada en curs, i estem massa ocupats per fer-nos l’única pregunta vital que mostra l’abast del problema. Per què el teatre? Amb quin objectiu? És el teatre un anacronisme, una supervivència estranya que queda dempeus com un vell monument, un costum antiquat? Per què aplaudim i què aplaudim, exactament? Ocupa el te-atre un lloc real a les nostres vides? Quina funció pot complir? Quin servei ens podria fer? Què podria explorar? Quines són les seves qualitats intrínseques?

Aquestes són les preguntes que es va fer Peter Brook fa 45 anys! Com va ser la darrera temporada i com és aquesta nova temporada teatral eslovaca? La programació era i continua essent encara molt «clàssica». Sembla com si els criteris que permetien distingir el «bon» teatre del «dolent» ja no existeixen i que és la subjectivitat del públic la que decideix, i que l’espectador sovint no vol conèixer res més que allò que «reconeix». La por actual fa que hom es recolzi en els valors segurs, es busca la seguretat. Els clàssics com Shakespeare, Molière, Txèkhov, però també Feydeau, tranquil·litzen el públic i omplen les sales. Dalt dels escenaris eslovacs, hi ha sempre l’ocasió de veure Hamlet, El somni d’una nit d’estiu, Al vostre gust, L’amansiment de l’harpia, A bon fi tot li és camí, així com L’avar i El burgés gentilhome, però també Platonov, La puça a l’orella o Un fil a la pota[1]. És també un motiu econòmic? Amb un clàssic, no s’han de pagar drets d’autor, certament, i com sovint s’utilitza una traducció vella, és encara menys car. Paradoxalment, són els teatres subvencionats els que proposen aquesta programació escleròtica i poc creativa.

Un teatre d’avui per a un públic d’avui? Com és, aquest públic? Cansat dels mitjans de comunicació que no parlen d’altra cosa que de catàstrofes, quan fa l’esforç de deixar el seu lloc davant el televisor per desplaçar-se a un teatre, exigeix que el diverteixin i que no li serveixin una obra intel·lectual o amb posades en escena iconoclastes i massa complicades. El nostre escenari principal, el Teatre Nacional Eslovac, es fa ressò del seu públic, i els seus dramaturgs (en el sentit alemany: consell literari) han preparat una temporada amb obres extretes de novel·les. Desprès de Dostoievski (adaptacions de L’idiota, Els germans Karamàzov, Crim i càstig.) i Tolstoi (Anna Karenina, Els diners) que van regnar dalt dels escenaris als teatres eslovacs les temporades anteriors, ara seran d’altres referències de la literatura europea les que dominaran la cartellera: Flaubert amb Madame Bovary, Thomas Mann amb Els Buddenbrook i també Jonathan Littell i les seves Benèvoles (aquesta darrera adaptació suscita vivament la meva curiositat). Deixem-nos sorprendre! El missatge destinat al públic és el següent: no perdeu el vostre preciós temps llegint totxos de vuit-centes pàgines, veniu a veure els vostres herois al teatre!

La redacció de la revista teatral KOD va fer a la gent del món del teatre aquesta pregunta: per què al teatre eslovac hi ha pocs temes polítics i compromesos que reflecteixin la situació dins la nostra societat contemporània? Entre les respostes destacava sobretot la que deia que els dramaturgs contemporanis primer havien de «pagar els deutes amb el passat» i parlar dels temes que havien estat prohibits o dels que no s’havia parlat abans. Els nous autors passen comptes amb els espectres de passat, amb la hipocresia, la falsa moral, la covardia, l’església; volen obrir les ferides de la memòria col·lectiva. L’any 2012 es va commemorar el 70è aniversari de les primeres deportacions de jueus eslovacs als camps de concentració, un dels esdeveniments més vergonyosos de la història eslovaca recent, i no només de la nostra. Per a aquesta ocasió, els tres grans teatres de Bratislava van escenificar quatre obres que tractaven aquest dolorós tema. Al Teatre Arena es va representar Holocaust de Viliam Klimáček (cofundador del Teatre GUnaGu, la seva important obra dramàtica el situa entre els autors eslovacs més productius) amb posada en escena de Rastislav Ballek. Al TNS (Teatre Nacional Eslovac) es va poder veure l’obra de teatre document d’Anna Gusková La dona rabí, amb posa-da en escena de Viktoria Čermáková, i dues peces d’origen austríac (Àustria pateix els mateixos traumes que Eslovàquia): Coratge de mare, de Georg Tabori, i Rechnitz o l’Àngel de la mort, d’Elfriede Jelinek, amb posada en escena de David Jařab. Segons el meu parer, va ser el millor espectacle de la temporada passada, ja que estic d’acord amb el que va dir Krzystof Warlikowski al darrer Festival d’Avinyó tot parlant del seu espectacle Cabaret Varsovie: «Cal lluitar contra el retorn d’un pensament reaccionari, racista i homòfob que torna a sortir a la superfície una mica pertot arreu en aquests moments a Europa».

Però parlem també d’altres infraestructures teatrals més independents i menys subvencionades per l’Estat que sobreviuen malgrat els seus restringits pressupostos. uns pocs indrets han sobreviscut la destrucció dels àvids especuladors immobiliaris, obligats a frenar la seva activitat gràcies a la crisi (afortunadament, no tenen més diners per destruir i després construir per construir). Aquests espais de creació i d’experimentació teatral mereixen ser esmentats: a l’Eslovàquia central, a Žilina, una antiga estació, Stanica Žilina-Zariečie; a Bratislava, el Teatre SkRAT s’ha hagut de traslladar diverses vegades fins a trobar el seu lloc a YMCA; el Teatre Pŏtoň, a Bátovce, representa un espai important. Cal citar també Záhrada (Jardí), centre de la cultura independent a Banská Bystrica, i, a la mateixa ciutat, el Divadlo z Pasáže (Teatre del Passatge).

A Bratislava hi ha també KC Dunaj, en una antiga botiga de roba, el Teatre P.A.T., el teatre de dansa Debris i el teatre ElleDanse, aquest darrer situat a un antic escorxador: d’aquí el nom del seu espectacle Homenatge a les vaques. Tots aquests espais són també punts de trobada on quedar-se després de l’espectacle i parlar amb els apassionats que els gestionen i que presenten cada any infatigablement les seves sol·licituds de subvenció al Ministeri de Cultura, tot esperant que aquest any el pressupost sigui més generós.

Però, malgrat tot, continuen creant espectacles tot sovint més interessants que els de les institucions teatrals generosament subvencionades per l’Estat. D’on prové aquesta energia i aquestes ganes de continuar i de sortir dels circuits teatrals habituals? Cerquen provocar la reflexió, obrir el debat, dir allò que no va bé al país; de vegades, fins i tot sense paraules. un dels darrers muntatge del Teatre SkRAT, Procés del procés per procés (Aniràs a la presó, cabró!), és un espectacle ple d’al·lusions a la situació actual de la justícia a Eslovàquia o a qualsevol país que s’hi reconegui. Els autors del text són alhora els seus intèrprets. Ells i el director Dušan Vicen es van inspirar en El procés de Franz Kafka i en unes paraules vulgars d’un alt representant de la justícia eslovaca. Els actors actuen de forma desdramatitzada i tenim la impressió que és la nostra realitat, l’efecte de banalització és perfecte i hem perdut tota esperança.

La companyia del Teatre SkRAT la formen en la seva majoria antics actors del Teatre S.T.O.K.A. (Ingrid Hrubaničová, Vlado Zboroň, Lubomír Burger) que continuen creant els seus espectacles de forma col·lectiva sota la direcció de Dušan Vicen. El seu joc és més concret que no a l’època de S.T.O.K.A. (treballen amb materials documentals autèntics i la música i el vídeo ocupen una part important dins els seus espectacles). També fan teatre no verbal com a Les ànimes mortes, que presenta uns quadres tragicòmics d’habitants anònims d’un immoble de protecció oficial de l’època socialista.

Un trosset de terra incert / Una agressió entre les espècies, del Teatre S.T.O.K.A., és un altre espectacle molt expressiu que dóna la veu d’aler-ta. És el resultat d’un treball col·lectiu del director Blaho Uhlár i dels seus dos actors. És el crit desesperat d’individus que perden peu i cerquen en va un punt estable a les seves vides. És la representació de la banalitat infinita, d’una agressió que ens amenaça de totes bandes, de la nostra impotència, de la nostra autodestrucció, de la nostra solitud, de les nostres idees de suïcidi i d’altres temes poc agradables. En fi, una obra que talla la respiració pel treball d’aquests joves actors poc convencionals. Aquest espectacle es representarà també al Festival Internacional de Teatre Divadelná Nitra que té lloc cada any a finals de setembre a Nitra.

M’agradaria parlar encara de tres espectacles que em semblen contemporanis tant pel tema com per la seva forma. un lloc particular dins la nostra escena contemporània l’ocupa des de fa alguns anys Sláva Daubnerová, una original creadora que explora les vies d’altres artistes interessants, dialoga amb elles i troba respostes a les seves pròpies preguntes pel que fa a la creació dolorosa d’una obra d’art. Així es va anar «trobant» amb Louise Bourgeois al seu espectacle Cèl·lules, després amb el pintor noruec Lars Hertevig a Polylogue, o la dona de Heiner Müller, Inge, a Some Disordered Interior Geometrics, o fins i tot Magda Husáková, la nostra primera dama de la posada en escena, a l’espectacle H.M.L. Al seu darrer espectacle en solitari, Untitled, es va inspirar en la vida de la fotògrafa Francesca Woodman, que es va suïcidar fa trenta anys quan en tenia vint-i-dos. N’ha creat un espectacle extremadament estètic, sensual i inquietant.

Jozef Vik, músic i director escènic que dirigeix la companyia Debris, i la seva coreògrafa Slávka Vlčeková han aconseguit fer-se valorar gràcies al seu treball constant. S’espera amb impaciència cada nou espectacle d’aquests minimalistes que s’entreguen al màxim als espectadors enlluernats. Amb els seus espectacles èpics, la companyia Debris ha portat la dansa contemporània més a prop del teatre.

El darrer espectacle que voldria esmentar és el teatre document d’un jove autor i director, Ján Šimko: Steel my heart (Errem per la nit consumits per la flama). Ha creat l’espectacle a partir d’entrevistes amb els obrers — els d’ara i els d’abans— empleats en una foneria d’acer a l’Eslovàquia de l’est (avui U.S. Steel). un testimoniatge de tots els canvis polítics i socials de la segona meitat del segle XX i dels inicis del segle XXI. una confrontació de dos mons, el de l’art i el de la tècnica, del treball intel·lectual i del treball manual.

[1] Traducció literal de La puce à l’oreille i Un fil à la patte, dues de les obres més conegudes de Georges Feydeau. En realitat, els títols pertanyen a dues expressions que es podrien traduir com «la mosca al nas» i «lligat de peus». (N. de la trad.)