Gabriel Calderón

Dramaturg, director de teatre i actor. Ha escrit més de 20 obres de teatre i ha estat reconegut amb diversos premis, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Literatura en dues ocasions: el 2011 per Mi pequeño mundo porno i el 2016 per Ex: Tal vez la vida sea ridícula.

El 2004 va ser becat per la Fundación Carolina per fer a Espanya el “Curs de professionals en dramatúrgia i direcció de teatre” i el 2009 va participar a la International Summer Residency for Emerging Playwrights del Royal Court Theatre de Londres. Des de 2011 és membre del Lincoln Center Theater Directors Lab i artista resident del Théâtre des Quartiers d’Ivry de París, França.

Les seves obres s’han representat a Argentina, Brasil, Espanya, França, Estats Units, Mèxic, Panamà, Costa Rica, Equador, Bolívia i Perú. Els seus textos s’han traduït al francès, alemany, anglès, grec i portuguès. Amb els seus espectacles ha participat en reiterades oportunitats en festivals internacionals de teatre d’Amèrica i Europa. Ha fet conferències, classes i seminaris a Argentina (Seminario Iberoamericano de dramaturgia creativa coordinat per Mauricio Kartun/ELTI- Encuentro Latinoamericano de Teatro/Biblioteca Velez Arfield), Brasil (Sao Paulo-Nucleo de Dramaturgia do British Council SP/Universidad de Santa Catalina), Xile (Universidad de Chile/Universidad Finis Terrae/Universidad Católica), Cuba (Casa de las Américas/Festival Mayo Teatral), Mèxic (Guadalajara Festival de Lecturas/DF Transdrama), França (Nouvelle Sorbonne Paris 3/Casa de Amerique Latine/Theatre Quartier d’Ivry/Université Paul Valery), Israel- Palestina (Jerusalem-Teatro Nacional Palestino) o Suïssa (Lausanne-HETSR La Manufacture/Haute Ecole de Théâtre de Suisse Romande).

Actualment és Coordinador General de la Tecnicatura Universitària en Dramatúrgia de la Universidad de la República de Uruguay i de l’Escuela Multidisciplinaria de Arte Dramático.

Articles
«El dramaturgo es un traductor inverso, trabaja en una lengua que nunca va a ser la final.» Una xerrada amb Gabriel Calderón.

«El dramaturgo es un traductor inverso, trabaja en una lengua que nunca va a ser la final.» Una xerrada amb Gabriel Calderón.

En aquesta trobada moderada per Carles Batlle, el dramaturg, director i actor uruguaià Gabriel Calderón repassa la seva trajectòria tot reflexionant, essencialment, sobre els seus textos Ex, que revienten los actores i Or. Tal vez la vida sea ridícula, posant l’accent en què significa, per a ell, ser dramaturg en el seu context geogràfic, històric...